
Składniki do mięsa:
1 kg Kiełbasy grillowej z serem Dobrowolscy, 300 g Boczku extra parzonego Dobrowolscy, 2 świeże, słodkie papryki, 2 średnie cebule, 1 łyżka masła
Składniki na sos chimichurri:
1 pęczek świeżej pietruszki lub 2 łyżki suszonej, 1 pęczek świeżej kolendry lub 2 łyżki suszonej, 1 pęczek świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 4 ząbki czosnku, 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki suszonego chili, 100 ml oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z limonki, octu jabłkowego lub soku z cytryny
Sposób przygotowania sosu:
Pietruszkę, kolendrę i oregano drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę lub starte. Dokładamy drobno posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy solą, pieprzem i 3 łyżkami soku z limonki. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Sposób przygotowania mięsa:
W Kiełbasie grillowej z serem Dobrowolscy wycinamy trójkątny pasek, żeby zrobić miejsce na warzywa. Wkładamy tam pociętą w podłużne paski paprykę. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Układamy ją w kiełbasie wzdłuż papryki. Boczek kroimy w cienkie plastry. Układamy je obok siebie po dwa, na nich kładziemy nadziewaną kiełbasę i ciasno zawijamy ją w boczek. Tak przygotowane wędliny kładziemy na rozgrzany grill końcówkami boczku do dołu i grillujemy kilka minut, aż ser zacznie się topić. Następnie obracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne kilka minut. Podajemy z sosem chimichurri. Smacznego!
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis