
Jajka, bagietka, cebula czerwona, sałata, czosnek, masło, miód, sól i pieprz kolorowy
Najpierw robimy grzanki. W tym celu bagietkę tniemy na kilka kawałków, o długości około 10 cm każdy. Na patelni podgrzewamy masło. Kawałki bagietki rozcinamy i podgrzewamy wewnętrzną stronę do zarumienienia. Potem przygotowujemy jajko w koszulce – doprowadzamy garnek z wodą do wrzenia, dodajemy trochę octu, robimy wir w garnku za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko.
Jajko powinno mieć w środku płynne żółtko. Po około 3 minutach wyciągamy jajko i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Cebulę kroimy w krążki i podgrzewamy na patelni dodając masło i miód. Karmelizujemy, aż zmięknie. Grzanki nacieramy czosnkiem, kładziemy jajko, solimy i pieprzymy, dodajemy na wierzch kilka krążków karmelizowanej cebuli, przykrywamy drugą częścią bagietki. Podajemy na sałacie.
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis