
200 g szynki z Wadowic Dobrowolscy, 5 jaj, 200 g sera żółtego np. Gouda lub Ementaler, 300 g selera konserwowego, 1 puszka ananasa, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka zielonego groszku, 2 papryki czerwone, majonez.
Jaja gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. W kostkę kroimy również żółty ser oraz paprykę. Szynkę kroimy w plastry, przekrajamy na pół i zwijamy w ruloniki. Odsączamy seler, ananasa, kukurydzę i groszek. Przygotowujemy duże, szklane, przezroczyste naczynie. Zamiast jednej salaterki można użyć pucharków do deserów i przygotować każdą porcję osobno. Składniki układamy kolejno warstwami, co jakiś czas przekładając warstwą majonezu. Mniej więcej w połowie układamy warstwę ruloników z szynki. Całość przykrywamy warstwą majonezu i dekorujemy, np. szynką, groszkiem i kukurydzą.
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis