
Składniki na ciasto 60 dag mąki tortowej, 2 jaja M lub L Ferm Drobiu Jokiel, 2 żółtka z jaj M lub L Ferm Drobiu Jokiel, 2 łyżeczki sody, 1/2 szklanki mielonych migdałów, 1 kostka dobrej jakości margaryny do wypieków, 4 łyżki miodu, 3/4 szklanki drobnego cukru, 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
Składniki na krem 1 litr mleka 3,2%, ½ kostki masła, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy, w zależności od preferencji ½ do 1 opakowania, sok z ½ cytryny
Placki miodowe pieczemy dzień przed przygotowaniem ciasta. Na stolnicy lub silikonowej macie mieszamy składniki suche: mąkę, sodę, mielone migdały i cukier. Rozcieramy z posiekaną margaryną do momentu uzyskania konsystencji piasku. Następnie dodajemy miód, jaja i żółtka oraz jogurt i zagniatamy. Ciasto powinno odpocząć minimum pół godziny w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 placki do blachy o wymiarach ok. 22 x 37 cm. Pieczemy kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w trybie grzałki góra / dół przez około 15 minut w 175 stopniach Celsjusza. Zostawiamy w chłodnym miejscu – placki staną się twardsze, co jest pożądanym efektem.
W dniu przygotowania ciasta odlewamy z mleka ¾ szklanki, a resztę zagotowujemy. W odlanej porcji mleka rozprowadzamy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Powoli wlewamy do bardzo delikatnie gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia – trzeba uważać, by nie zrobiły się grudki. Przekładamy do misy, w której będziemy ucierać krem i szczelnie przykrywamy folią spożywczą, co zapobiegnie utworzeniu się „skórki” na powierzchni budyniowej masy. Po ostygnięciu ucieramy z miękkim masłem i sokiem z cytryny.
W blaszce układamy kolejno: placek, warstwę kremu, drugi placek z warstwą kremu i przykrywamy ostatnim plackiem. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej odświeżający efekt, możemy spód ostatniego placka posmarować cienką warstwą powideł wiśniowych lub śliwkowych. Wierzch ciasta pokrywamy cienką warstwą kremu i dekorujemy według uznania drobnym brązowym cukrem, polewą karmelową lub czekoladową, a na koniec dekorujemy migdałami.
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis