Świąteczne pierniczki

2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 550), 1 jajo Fermy Drobiu Jokiel– do ciasta, 1 jajo Fermy Drobiu Jokiel – do smarowania pierniczków, 2/3 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 2 łyżki masła,   1/4 szklanki mleka 2% lub 3,2%,   1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,   przyprawa piernikowa

Do przygotowania pierniczków przyda nam się tradycyjna stolnica lub silikonowa podkładka, na którą przesiewamy mąkę. Miód rozpuszczamy w wodnej kąpieli, wlewamy do mąki i cały czas mieszamy nożem lub szpatułką. Dodajemy cukier, sodę, mieszankę przypraw i starannie mieszamy. Następnie dodajemy posiekane masło i 1 jajo, ponownie mieszamy.

Do ciasta małymi porcjami dolewamy ciepłe mleko – aż do uzyskania elastycznej, miękkiej konsystencji. Całość ugniatamy przez około 10 minut.

Ciasto formujemy w kulkę, posypujemy stolnicę mąką, a następnie rozwałkowujemy na grubość od 0,5 do 1 cm, w zależności od osobistych preferencji. Za pomocą foremek lub szklanki wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem, zachowując niewielki odstęp (pierniczki nieco urosną podczas pieczenia). Drugie jajko roztrzepujemy i smarujemy wierzch pierniczków. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół).

Pierniczki możemy dekorować zaraz po ostudzeniu lub po kilku dniach. Ciastka przechowujemy w pudełku lub puszce – będą pyszne przez co najmniej przez kilka tygodni.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz