Szybki bezglutenowy ryż smażony z krewetkami i jajkiem

200g ryżu długoziarnistego (np. Ocelio BIO), 20 szt. średniej wielkości krewetek (może być więcej), 1 cebula, 3 cebule dymki, 2 ząbki czosnku, 2 cm świeżego imbiru, 200g mrożonej marchewki z groszkiem, 3 jajka, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sól i pieprz do smaku

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją. Do przygotowania dania najlepszy będzie ryż przygotowany dzień wcześniej. Cebulę pokroić w kostkę, dymkę posiekać. Szczypior z dymki odłożyć. Krewetki doprawić tylko solą i pieprzem. Smażyć na oleju przez 2-3 minuty i odłożyć. Na patelni po krewetkach podsmażyć cebulę, dodać czosnek, mieszankę marchewki i grochu, starty imbir. Całość smażyć 2-3 minuty. Na patelni zrobić miejsce na jajka. Wbić, rozbełtać i pozwolić im się delikatnie ściąć. Całość wymieszać na patelni i dodać ugotowany wcześniej ryż. Dodać sos sojowy i olej sezamowy. Na koniec dodać krewetki oraz szczypior. Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz