Sałatka nicejska

fot. Fermy_Drobiu_Jokiel_sałatka nicejska

1 główkę sałaty rzymskiej lub mieszanka sałat, 500 g ziemniaków, 250 g fasolki szparagowej, 20 dkg tuńczyka z puszki, 2 jaja Fermy Drobiu Jokiel, 150 g pomidorów lub pomidorków, typu cherry, 4 łyżki czarnych oliwek, 1 cebula, 1 łyżka octu winnego, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka musztardy Dijon lub francuskiej, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę gotujemy i kroimy na kawałki. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki, a każdego pomidora na osiem kawałków lub pomidorki na pół. Układamy na dnie miski liście sałaty, rozdrobnione warzywa i kawałki tuńczyka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy i kładziemy na wierzchu. Następnie przygotowujemy sos, mieszając ocet winny z oliwą, musztardą, szczyptą ziół prowansalskich, pieprzem i solą. Sałatkę skrapiamy gotowym sosem i dekorujemy oliwkami.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz