
GRANICE Lokalna Grupa Działania „Ziemia Chełmońskiego” w dniach 7 i 8 września przeprowadziła warsztaty kulinarno-dietetyczne dla dwóch grup pań. Skorzystano z gościny na posesji Anny Gogół, sołtysa wsi Granice, która przekazała swą wiedzę kulinarną. Natomiast druga grupa zapoznała się z poradami dietetyka Magdaleny Kamińskiej.
Warsztaty te odbyły się w ramach projektu „Kompetencje. Kreatywność. Kobiecość. 3K”. Słowa te definiują i wyznaczają kierunek tego projektu, który skierowany jest do kobiet powracających na rynek pracy. Wspólnym celem jest aktywizacja mieszkańców i wzmocnienie kapitału społecznego do 2023 roku. Projekt ten współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej i realizuje zadania dotyczące aktywizacji i integracji kobiet współtworzących zintegrowaną społeczność lokalną. Celem jest przeszkolenie kobiet z obszarów wiejskich i małych miast w zakresie aktywności społecznej i kompetencji koniecznych do zmiany, wchodzenia lub powrotu na rynek pracy, podniesienie kompetencji społecznych i gospodarczych kobiet oraz wspieranie rozwoju osobistego. Panie w trakcie warsztatów miały okazję podziwiać umiejętności i pomysłowość Anny Gogół. Poznały, jak tworzyć różne przetwory, a także jak korzystać i stosować zioła w kuchni.
BN
Fot. UG Teresin
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis