
200g (2 saszetki) ryżu basmati (np. Britta), 3 nasiona kardamonu, 5 goździków, kawałek kory cynamonu, 1 liść laurowy, 500g mięsa z uda kurczaka, 2 cebule, 1-2 różyczki brokułu, 2 ząbki czosnku, 2 cm imbiru, 1 łyżka chili w proszku, kurkumy i garam masali, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki jogurtu, 1-2 łyżki siekanej świeżej kolendry, sól
Kurczaka dzielimy na duże kawałki umieszczamy w dużej misce i doprawiamy, jogurtem, koncentratem, chili, kurkumą, garam masalą, startym na tarce imbirem i czosnkiem oraz łyżeczką soli. Pozostawiamy do marynowania co najmniej na 2 godziny.
Cebulę kroimy w talarki. Brokuł dzielimy na mniejsze części. Do garnka nalewamy 2 litry wody. Dodajemy kardamon, goździki, cynamon, liść laurowy oraz dwie łyżeczki wody. Wodę zagotowujemy, ryż wysypujemy z torebek do wody i gotujemy 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy ryż na sicie. Kurczaka razem z marynatą umieszczamy w garnku, gotujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Cebulę smażymy około 10 minut na patelni aż się skarmelizuje. Na kurczaka nakładamy warstwę posiekanej kolendry, cebuli i brokuł a na koniec przykrywamy całość warstwą ryżu. Dodajemy pół szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu nie podnosząc przykrywki. Po tym czasie wyłączamy ogień, całość mieszamy i podajemy ciepłe jako danie główne.
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis