Ciasto drożdżowe z owocami

2 żółtka i 1 całe jajko M lub L Fermy Drobiu Jokiel, 550 g mąki pszennej, 125 g masła, 130 g cukru, 160 ml mleka, 30 g drożdży świeżych, aromat waniliowy, jagody

Składniki na kruszonkę: 50 g masła, 50 g cukru, 70 g mąki

Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie gorące), dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wkruszamy drożdże.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min. do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami przesianą mąkę. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn, przestudzone, płynne masło i kilka kropli aromatu waniliowego. Ciasto wyrabiamy mikserem (z końcówką w kształcie haka) lub ręcznie za pomocą drewnianej łyżki. Jest gotowe, kiedy uzyska jednolitą, gładką, lśniącą konsystencję i zacznie odklejać się od ścianek miski.

Przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość, dlatego należy użyć większego naczynia. Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy masłem, piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do przygotowanej tortownicy i na wierzch wykładamy umyte jagody. Masło do kruszonki kroimy na kawałki, łączymy z mąką i cukrem, rozcieramy dłońmi. Gdy uzyskamy drobne grudki, posypujemy nimi równomiernie ciasto. Tortownicę wstawiamy na środkową półkę do piekarnika ustawionego na tryb góra – dół. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy patyczek włożony do ciasta jest suchy. Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz