Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku

100g ryżu brązowego (np. Britta), 200g tofu, 1 mała dynia piżmowa, 2 marchewki, 2 cebulki szalotki, 1 papryka zielona, 1 kolba kukurydzy, 1 cebulka dymka, 1 łyżeczka czarnego sezamu

1 łyżeczka chili w proszku, 1 łyżeczka oleju sezamowego,  4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek,  sól

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa obieramy i kroimy w dowolny sposób. Tofu kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy sos sojowy, miód, olej sezamowy, oliwę i chili. Dodajemy do sosu warzywa i tofu, całość mieszamy, doprawiamy solą jeśli sos sojowy nie był wystarczająco słony i odkładamy na przynajmniej 30 minut. Zamarynowane składniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. z termoobiegiem co jakiś czas mieszając. Upieczone warzywa i tofu podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz