Wielkanocna zupa chrzanowa

2 białe kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol,  200 g wędzonego boczku,  1,5 l bulionu, 3 łyżki chrzanu,  1 cebula, 2 ząbki czosnku,  4-5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany do zupy,  łyżka majeranku, pieprz i sól do smaku, liść laurowy, ziele angielskie, 2 ugotowane jajka na twardo

Wędzony boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć go na patelni wytapiając tłuszcz. Cebulę i czosnek posiekać i lekko podsmażyć w garnku. Dodać boczek wraz z wytopionym tłuszczem i całość wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem wlać bulion, dodać ziemniaki oraz białą kiełbasę, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu dodać chrzan oraz zaprawić zupę śmietaną. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz