
Jakub Kornacki uczeń 4 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza został finalistą XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Tematyką wiodącą tej edycji było „Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia” i obejmowało: epidemiologię nadciśnienia, biochemię ciśnienia tętniczego, charakterystykę nadciśnienia jako jednostki chorobowej, mikrobiotę przewodu pokarmowego i jej potencjalny związek z nadciśnieniem tętniczym, dietoterapię nadciśnienia tętniczego, zalecenia dietetyczne w prewencji i wyrównaniu nadciśnienia tętniczego oraz interdyscyplinarne wspomaganie leczenia nadciśnienia.
Jakub Kornacki jako finalista ma teraz możliwość zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane wyższe uczelnie. Opiekunem Jakuba była nauczycielka przedmiotów zawodowych: Katarzyna Strzałkowska-Bonat.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
ZS im. J. Iwaszkiewicza
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis