Sernik korzenny z polewą krówkową

Składniki na masę serową:1 kg sera sernikowego, 3 jaja z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu (Fermy Drobiu Jokiel), 150g cukru, 20g mąki pszennej (jedna czubata łyżeczka), 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 400g dyni (można zastąpić mrożoną), 2-3 krople aromatu waniliowego

Składniki na spód:160 g ciastek korzennych, 50g masła

Składniki na polewę:15-20 szt. krówek, 40g masła, 150 ml mleka

Na początek przygotowujemy spód – ciastka korzenne mielimy w blenderze lub drobno kruszymy. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na wysmarowaną tortownicę i pieczemy w 180oC przez 10 minut.

Przygotowujemy puree z dyni – pokrojoną dynię pieczemy w piekarniku lub na patelni do miękkości, a następnie blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do zmiksowanego na gładką masę sera dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, jajka, zimne puree z dyni, budyń, aromat waniliowy, mąkę. Cały czas mieszamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wylewamy ją na przygotowany spód.

Ciasto pieczemy w funkcji góra-dół (nie włączamy termoobiegu!) najpierw przez 15 minut w 180 oC, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 oC i pieczemy przez ok. 1 h 30 minut. Sernik musi dobrze ostygnąć, dlatego pozostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (nawet na całą noc).

Przygotowując polewę, rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i dodajemy krówki. Podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy, aż krówki się rozpuszczą, a całość odpowiednio zgęstnieje (może to zająć kilkanaście minut). Polewę krówkową wylewamy na ostudzony sernik. Będzie się pięknie prezentowała udekorowana ciasteczkami i cukierkami.   Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz