Wieprzowina stir-fry z ryżem

2 saszetki ryżu basmati Britta, 300g schabu wieprzowego pokrojonego w plastry, 1 marchewka pokrojona w słupki, 1/2 papryki pokrojona w plastry, 1 cebula pokrojona w plastry, 1 brokuł rozdrobniony, 2 ząbki czosnku posiekane, 3 cm imbiru startego na tarce, 4 łyżki sosu ostrygowego, 3 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, ziarna sezamu do podania, sól

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wieprzowinę doprawić solą, papryką chili, imbirem oraz czosnkiem i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Ściągnąć z patelni. Jeszcze raz rozgrzać olej, dodać na patelnię warzywa i smażyć aż nabiorą koloru i zmiękną. Kiedy warzywa lekko zmiękną, umieścić na patelni mięso z sosami i całość mocno podgrzać. Podawać z ryżem i obsypane lekko podprażonym sezamem.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz