Przepis na tartę z dynią

Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, ½ łyżeczki soli, 1 jajko z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)

Składniki na nadzienie: 80 g masła, pokrojonego na kawałki, 130 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry, 400 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę, 200 ml wody, 70 g śmietany 18%, 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel), ser camembert, pokrojony w 1 cm kostkę (całe opakowanie)

Przyprawy na nadzienie: 1 płaska łyżeczka soli, ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej, ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego, 5 g tymianku, świeżego, drobno pokrojonego

Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać jedno jajko i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 2h do lodówki. Blachę do tarty posmarować masłem. Po upływie czasu ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu na grube wióry. Następnie przełożyć je do formy do tarty i ugniatając, wyłożyć całą blaszkę, łącznie z brzegami (ciasto można również rozwałkować na oprószonym mąką blacie, a następnie partiami układać w formie). Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 20 min (200°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 5 minut. Po wyjęciu tarty z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C. Dynię zetrzeć na tarce lub pokroić w bardzo drobną kosteczkę, por pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło (można dolać odrobinę wody, aby masło nie zaczęło się przypalać). Następnie dodać pokrojoną dynię, por i resztę wody. Całość doprawić. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i sprawdzić, czy dynia nabrała miękkości. Jeżeli tak, należy ugnieść ją na papkę, po czym smażyć bez przykrycia do odparowania wody. Przełożyć do garnka lub miski, poczekać aż delikatnie ostygnie. W tym czasie, w osobnym kubku wymieszać śmietanę z jajkami. Następnie tak otrzymany sos dodawać partiami do usmażonej dyni z porem.

Na wierzchu podpieczonej, ostudzonej tarty równomiernie wyłożyć nadzienie dyniowe. Piec 20 min w temperaturze 170°C w trybie góra-dół. Po upływie czasu tartę posypać pokrojonym camembertem, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C i podpiekać dodatkowe 15 minut, również w trybie góra-dół.

Tartę należy podawać ostudzoną, można udekorować pokrojonym, świeżym tymiankiem. Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz