Przystawka ze schabu

4 plastry schabu Krotoszyńskiego ZM Pekpol o grubości 0,5 cm, 4 czerwone papryki, 1 główka czosnku, 10 gałązek tymianku, 2 duże jabłka, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz

Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Czosnek podzielić na ząbki, ale bez obierania. W misce wymieszać paprykę z czosnkiem, 2 łyżkami oleju, tymiankiem, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zapiekać papryki około 20 minut, aż zrobią się miękkie i zarumienione. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i smażyć jabłka z cukrem przez 3 minuty. Do jabłek dodać odrobinę wody, cynamon i sok z cytryny. Kiedy jabłka będą miękkie, zmiksować je na gładki mus. Pod koniec pieczenia papryk, wstawić na 5 minut schab do piekarnika, aby delikatnie się podgrzał, ale nie zarumienił. Schab podawać z papryką i musem jabłkowym. Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz