Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki: 400-450g bezglutenowej mieszanki piekarniczej uniwersalnej Ocelio lub mąki pszennej (wersja z glutenem), 250g gorącej wody, 40g oleju, 200g kaszy gryczanej Halina, 1 cebula posiekana, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 100g twarogu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Mieszankę piekarniczą lub mąkę wymieszać z gorącą wodą i olejem. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mieszanki/mąki. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek smażyć na oleju przez 2 minuty. Wymieszać z kaszą, cebulą i czosnkiem oraz z twarogiem i natką pietruszki. Farsz doprawić solą i pieprzem. Z ciasta uformować 3 cm wałek, wycinać 1 cm plastry. Każdy plaster rozwałkować, nałożyć farsz i formować pierożki. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz