Kremowa zupa z dyni

1 kg dyni, 250ml mleka kokosowego, 400g ziemniaków, 100g cebuli, 1l bulionu warzywnego lub mięsnego, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło

Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 20 minut w temp. 200 stopni C. Gdy wystygnie, obrać ją i pokroić w kostkę.

Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, po 2-3 minutach dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2-3 minuty, cały czas mieszając, dodać paprykę słodką oraz wędzoną, wymieszać i wlać bulion.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz