
KAMPINOS W Zespole Rekreacyjno–Sportowym w Kampinosie 3 października odbędą się Warsztaty Kulinarne „Poznaj potrawy regionalne”. Zorganizowane one są dzięki wsparciu z europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Wcześniej takie warsztaty zaplanowano w Centrum Kultury w Łomiankach – 19 września, oraz w Szkole Podstawowej w Małocicach – 26 września. Warsztaty zaplanowano na cały dzień – zaczynają się o godzinie 9.00, a finał i podsumowanie do godziny 18.00. Tak więc cały dzień wypełniony jest po brzegi zajęciami edukacyjnymi. Po przywitaniu uczestników i przedstawieniu programu, będzie prezentacja prowadzących i krótka charakterystyka kuchni regionalnej.
Potem od godziny 9.30 pięciogodzinny blok warsztatowy na temat dań mącznych, mięsnych i deserów, połączony z tematyką zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety. Przewidziana jest też krótka przerwa w zajęciach do godziny 16.10, kiedy to rozpocznie się dyskusja na temat „Kuchnia regionalna sposobem na życie”. Po niej informacje na temat krótkich łańcuchów dostaw, systemów jakości, zachowania różnorodności genetycznej roślin i zwierząt. Warsztaty zakończy podsumowanie i wymiana opinii na temat przydatności takich szkoleń.
BN
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis