Zupa z zielonej soczewicy

200 g zielonej soczewicy (np. marki Halina), 1 duża cebula pokrojona w kostkę, 1 marchewka pokrojona w kostkę, 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę, 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, 1 słoik passaty, bagietka, ser koryciński (lub feta), świeże oregano, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu winnego, oliwa, sól i pieprz

Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W oddzielnym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i 3 ząbki czosnku. Smażyć, aż cebula się zeszkli i dodać passatę. Do słoika z passaty nalać do pełna wody i dodać do zupy. Posolić i gotować przez 5 minut. Po tym czasie dodać soczewicę i całość gotować przez kolejne 10 minut. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem oraz dodać posiekane ząbki czosnku. Podawać z grzanką, pokruszonym serem korycińskim i świeżym oregano. Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz