Wegetariański gulasz

2 saszetki ryżu jaśminowego (np. marki Britta), 10-20 sztuk dużych krewetek, 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę, 1 mała cukinia pokrojona w kostkę, 1 cebula pokrojona w kostkę, 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 1 łyżeczka posiekanego imbiru, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 puszka mleczka kokosowego, 1 limonka, 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie), 1 łyżka posiekanej kolendry, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka posiekanego szczypiorku.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy jeszcze przez minutę. Pastę mieszamy z mleczkiem kokosowym i wlewamy na patelnię. Całość dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy sosu rybnego oraz soli do smaku. Warzywa dusimy przez parę minut, aby przeszły smakiem curry. Dodajemy krewetki i dusimy całość przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok oraz skórkę z limonki i posiekane zioła. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego!

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz