Torcik bezglutenowy

Składniki: 1 opakowanie mieszanki do wypieku ciasta Ocelio, 150 g masła, 4 jajka, 100 ml mleka lub napoju roślinnego, 600 ml śmietany 30%, 1 opakowanie serka mascarpone, sok z 1/2 cytryny, 6 łyżek cukru, 1 szklanka wody, drobne owoce

Mieszankę do wypieku ciasta wymieszać z rozpuszczonym masłem, mlekiem, 4 całymi jajkami i 3 łyżkami cukru. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy (około 20 cm) i piec przez 40 minut w temp. 170 st. C. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na trzy plastry.   Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać, tak, aby wszystko się połączyło. Plastry ciasta rozłożyć na blacie. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Każdy plaster ciasta skropić wodą i przekładać warstwą masy ze śmietany i serka. Torcik udekorować ulubionymi owocami. Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz