Sałatka z kaszą bulgur

100 g kaszy bulgur (np. marki Halina), 4 plastry szynki dojrzewającej, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 pęczek rzodkiewki, 1 cebulka ze szczypiorkiem, garść mixu sałat, 1/2 ogórka, groszek wąsaty, młody szczaw czerwony, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz

Piekarnik rozgrzać do 150 st. C blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć obok siebie plastry szynki i przykryć kolejnym arkuszem papieru. Piec około 30 lub do momentu, aż się szynka zarumieni i będzie chrupiąca. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu. Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz