Ryż z kurczakiem

1 saszetka ryżu parboiled (np. marki Britta), 1 filet z kurczaka, 1 dymka ze szczypiorkiem, 2 pomarańcze, 2 łyżki jasnego sosu sojowego,2 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny,4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1/4 szklanki wody rozmieszanej z łyżeczką skrobi kukurydzianej, łyżka sezamu, olej, sól i pieprz

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dymkę posiekać, kurczaka pokroić w paski, wymieszać z jedną łyżką sosu sojowego, doprawić solą i pieprzem. Kawałki kurczaka obtaczać w skrobi i smażyć w rozgrzanym oleju. Z pomarańczy wycisnąć sok. Wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, cukrem i pozostałym sosem sojowym. Rozgrzać odrobinę oleju obsmażyć dymkę bez szczypiorku, wlać sos i poczekać aż zgęstnieje.

Dodać kurczaka i wymieszać. Podawać z szczypiorkiem, sezamem i ryżem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz