Ribollita z warzywami

200 g suchej białej fasoli Jaś Tyczny Duży (np. marki Halina), 200 g wędzonego boczku, 1 duża cebula, 2 marchewki, 2 gałązki selera naciowego, 3 ząbki czosnku, 1 mała cukinia, 4 średnie ziemniaki, 500 ml przecieru pomidorowego, 250 ml wody, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżka listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego, 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego, 200 g jarmużu, oliwa, sól i pieprz

Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Boczek kroimy w 1 cm słupki. Na odrobinie oliwy smażymy boczek. Powinien dobrze się wytopić i zarumienić. Jeśli boczek był bardzo tłusty, zbieramy nadmiar oleju. Dodajemy warzywa i czosnek. Całość smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy pomidory, wodę oraz przyprawy. Solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut i umieszczamy w garnku fasolę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Jarmuż kroimy w duże kawałki i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz