Zapiekany ryż z gruszkami.

Taco Salad in a Tortilla Bowl with Beef Cheese and Lettuce

2 saszetki brązowego ryżu (np. marki Britta), 3 gruszki, 1 jabłko, 4 łyżki masła, 6 łyżek cukru, 2 łyżki cynamonu, 500ml mleka roślinnego, 1 cytryna, śmietana

Ryż ugotować w mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i 4 łyżek cukru. Gruszkę oraz jabłko obrać i zetrzeć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażać owoce z dodatkiem 1 łyżki cynamonu i 2 łyżek cukru. Na koniec dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ryż i owoce. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Pozostałe gruszki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Zapiekać razem z ryżem przez 25 minut. Podawać z osłodzoną śmietaną.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz