Zapiekanka ziemniaczana.

kokos quark cake

1,5 kg ziemniaków, 2 pętka kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, 100 g mrożonego szpinaku, 1 por, pół kostki sera feta, 2-3 łyżki soku z cytryny, pół szklanki bulionu warzywnego, 2 jajka, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, majeranek, łyżeczka gałki muszkatołowej, natka pietruszki

Por pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie, aż stanie się miękki. Dodać szpinak i dusić przez chwilę. Dolać bulion, doprawić warzywa solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obierać, ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę i wymieszać z jajkami, serem feta, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Warzywa ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć ziemniaczanym purée, a na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki. Smacznego!

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz