
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa zachęca do kupowania polskiej żywności. Aby ułatwić konsumentom identyfikację produktów wytworzonych z polskich surowców opracowano znak „PRODUKT POLSKI” i zasady jego stosowania.
Zgodnie z ustawą o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych produkty opatrzone tą informacją muszą być wyprodukowane z surowców wytworzonych na terenie Polski z tym, że w produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25% masy tych produktów, pod warunkiem, że składniki takie nie są wytwarzane w kraju.
„Polski produkt w Twoim koszyku to zysk dla rodzimych firm i wsparcie lokalnych budżetów. Wybierając świadomie polskie produkty przyczynimy się do uratowania miejsc pracy. Epidemia koronawirusa będzie miała negatywne skutki dla gospodarki. Razem możemy wesprzeć polskich przedsiębiorców i rolników. Dziś jest szczególny czas, kiedy wspólnie możemy zrobić tak dużo”.
Znak „PRODUKT POLSKI” umożliwia konsumentom łatwiejsze wyszukiwanie produktów wytworzonych w Polsce z użyciem krajowych surowców.
Wybierając żywność z oznaczeniem „PRODUKT POLSKI”, konsument ma pewność, że została ona wytworzona w kraju i z rodzimych surowców. Przy bogatej ofercie na sklepowych półkach ma to niebagatelne znaczenie, a w efekcie przyczynia się także do budowania patriotyzmu konsumenckiego i wsparcia sprzedaży polskiej żywności.
Więcej o znaku „PRODUKT POLSKI”
Kliknij tu –> USTAWA z dnia 4 listopada 2016 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Starostwo Powiatowe w Sochaczewie
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis