Tartaletki pistacjowe.

kokos quark cake
300 g pistacji obranych niesolonych , 200 ml śmietany 30%, 50 g cukru pudru, 200 g serka mascarpone, 500 g czerwonych porzeczek, 2 łyżeczki miodu płynnego, 1/3 czerwonego półwytrawnego wina,   opakowanie tartaletk do nadzień słodkich (np. Dan Cake)
Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy. Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz