TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI.

fot.pixabay
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
Tarta:
280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella, 150 g zimnego masła, 80 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżeczka śmietany, szczypta soli
Krem piernikowy: 2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno, słoik powideł śliwkowych , 150 g czekolady mlecznej, 150 ml śmietanki 36%, 100 g miękkiego masła, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
 Dodatki: cukrowe gwiazdki, świeża żurawina do dekoracji
Tarta: Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć, ostudzić. W międzyczasie przygotować krem piernikowy. Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu. Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.
 Krem piernikowy: Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić. Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz