Sałatka z młodego bobu.

Slices of marinated herring with cream and dill. Selective focus.

0,5 kg młodego bobu, 50 g orzeszków piniowych, ½ pęczka świeżej mięty, 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki), 50 ml oleju lnianego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu gryczanego, szczypta grubo zmielonego pieprzu

Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser. Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać. Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz