„Ogrodnik” gotuje z Marcinem Budynkiem.

Warsztaty kulinarne

„Stawiam na wieprzowinę” to cykl warsztatów prowadzonych przez słynnego kucharza Marcina Budynka, w ramach V edycji ogólnopolskiego programu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości mięsa wieprzowego, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych.

12 marca br. Zespół Szkół RCKU miał przyjemność gościć Akademię Kulinarną Marcina Budynka, zaproszeni goście wygłosili prelekcję z zakresu obróbki technologicznej mięsa wieprzowego oraz jego wartości odżywczej. Część warsztatowa przebiegała w pracowni gastronomicznej w czasie praktycznej nauki zawodu i wzięło w niej udział 20 uczniów klasy 2 TŻG – technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie poznali nowoczesne metody obróbki mięsa, sposoby marynowania mięsa, kompozycje smakowe i aranżacje potraw. Pod okiem profesjonalnych kucharzy uczestnicy spotkania przygotowali wiele potraw z mięsa wieprzowego.

Dzięki warsztatom uczniowie szkoły mieli możliwość rozwinąć swoje zainteresowania kulinarne oraz zdobyć nowe doświadczenia, które w przyszłości niewątpliwie wykorzystają w pracy zawodowej.

Na zakończenie warsztatów młodzież technikum, została obdarowana profesjonalnymi patelniami gastronomicznymi, dyplomami oraz fartuchami. Koordynatorem warsztatów kulinarnych w „Ogrodniku” była Aneta Bożewska –nauczyciel przedmiotów zawodowych.

ZS RCKU

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz