Letni hummus.

Slices of marinated herring with cream and dill. Selective focus.
500 g świeżego bobu, 4-5 łyżek tahini, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka przegotowanej, zimnej wody, kilka listków mięty, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, czarny sezam, chleb tostowy pełnoziarnisty (np. dan Cake) 6 kromek.
Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu. Podajemy z kromkami Chleba tostowego (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz