KWAS MLEKOWY W KOSMETYCE.

Kwas mlekowy od dawna stosowany w kosmetyce, w ostatnich latach przeżywa prawdziwy renesans. Działa skutecznie, ale jest delikatny dla skóry.

Kwas mlekowy doskonale sprawdza się jako substancja do pilingów – można go stosować w czystej postaci lub wykorzystywać jego różne złożone roztwory.

Pilingi z kwasem mlekowym mogą być stosowane nawet w przypadku skóry wrażliwej. Po prawidłowo przeprowadzonym zabiegu, naskórek nie oddziela się płatami. Złuszczenie jest niemal niewidoczne, odczuwamy je bardziej jako przejściową suchość, szorstkość w dotyku.

Ściągające i dezynfekujące właściwości kwasu mlekowego powodują, że często znajduje on zastosowanie w tonikach i balsamach. Docenili go także producenci preparatów wybielających, a nawet preparatów przeciwpotowych. W produkcji szamponów i kremów znalazł on zastosowanie również jako składnik stabilizujący ph oraz jako środek konserwujący.

Kwas mlekowy jest często składnikiem szamponów i odżywek do włosów, ponieważ odgrywa ważną rolę w pielęgnacji torebki włosa. Używa się go również w farbach do włosów.

Bardziej stężone roztwory stosuje się do usuwania brodawek i odcisków.

Kwas mlekowy – działanie na skórę

– nawilża i uelastycznia

– normalizuje złuszczanie naskórka

– spłyca zmarszczki

– poprawia koloryt skóry

– zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych

Warto korzystać z zabiegów gabinetowych z użyciem kwasu mlekowego oraz włączyć preparaty do pielęgnacji domowej.

Hanna Kasztelan

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz