KORZENNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ.

fot.pixabay

160 g mąki puszystej tortowej Lubella, 180 g cukru trzcinowego, 100 g masła, 60 g kakao DecoMorre, 1 duże jajko, 1 łyżeczka przypraw korzennych, po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody, 1/3 szklanki świeżej żurawiny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować. Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników. Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 – 180ºC przez około 10 minut. Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz