Bożonarodzeniowy łosoś ze szpinakiem.

Taco Salad in a Tortilla Bowl with Beef Cheese and Lettuce

160 g Szpinaku młodego marki Eisberg, łyżka masła klarowanego, 2 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki 30%, 5 suszonych pomidorów + kilka do dekoracji, 3 filety z łososia, sól i pieprz, słodka papryka, 1 cytryna (3 łyżeczki soku + do dekoracji plasterki i starta skórka z cytryny).

Łososia opłukać, osuszyć, odciąć skórkę. Filety natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, skropić sokiem z cytryny. Po kilkunastu minutach ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Wyjąć po ok. 15 minutach. W międzyczasie przygotować szpinak. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone. Odczekać chwilę, wsypać Szpinak młody marki Eisberg. Gdy straci objętość, dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Całość zagotować, do momentu aż śmietanka zgęstnieje. Wyjąć łososia z piekarnika i polać szpinakiem. Posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami i startą skórką z cytryny. Udekorować plastrami cytryny.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz