Barszcz biały na chrzanie.

6 jajek ugotowanych na twardo, 30 dag surowej białej kiełbasy, 10 dag boczku wędzonego, 10 dag kiełbasy podsuszanej (typu krakowska), dwie małe cebule, 5 łyżeczek chrzanu tartego, 25 ml śmietany 18%, 3 łyżki mąki wrocławskiej, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu ziarnistego, sól, pieprz, świeże zioła, 2 łyżki oleju uniwersalnego , cytryna

Pokrój boczek i kiełbasę podsuszaną. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim wędliny, do momentu, aż będą rumiane. Cebule przekrój na pół i podpiecz je na suchej patelni. Kiełbasę białą włóż do garnka, dodaj podsmażone wędliny i cebulę. Dodaj ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Całość zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie przecedź wywar. Śmietanę wymieszaj z mąką. Do wywaru dodaj chrzan, oraz śmietanę z mąką. Gotuj przez około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj do wywaru wcześniej ugotowane wędliny. Do miski włóż jajko, zalej gorącą zupą ą i posyp świeżymi ziołami. Smacznego!!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz