Strona główna Kuchnia Kasza pęczak z dynią

Kasza pęczak z dynią

38
0
PODZIEL SIĘ

3 garście Roszponki marki Eisberg, 1 mała dynia piżmowa, 50 g sera koziego dojrzewającego, 200 g kaszy pęczak, 1 szalotka, 2 ząbki czosnku,3 szklanki bulionu warzywnego, garść pestek słonecznika, garść migdałów, oliwa, sól, pieprz

Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki. Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości – przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Kaszę pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić. W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowej kaszy dodać pokrojową w kostkę dynię. Całość posypać roszponką, pokrojonym w cienkie plasterki serem kozim dojrzewającym, migdałami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.