Strona główna Kuchnia Krem z dyni z soczewicą

Krem z dyni z soczewicą

78
0
PODZIEL SIĘ

Zupa: 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina), 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę, 1 cebula pokrojona w drobną kostkę, 3 ząbki czosnku, bulion lub woda, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki, oliwa, sól i pieprz

Dodatki: 4 kromki bagietki wiejskiej, ser feta, pietruszka posiekana, dowolna sałata, olej z dyni

W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem. Dodajemy dynię i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmiękną. Zupę blendujemy. Podajemy z opieczoną w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatką. Całość polewamy olejem z dyni.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMOC ZAWARTA W ZIARNACH
Następny artykułGrzyby i na mecz