Strona główna Kuchnia Podpłomyki żytnie z warzywnymi

Podpłomyki żytnie z warzywnymi

82
0
PODZIEL SIĘ

30 g aktywnego zakwasu żytniego, 300 g mąki żytniej 2000, 100 mąki pszennej,

220 g wody, 6 g soli, pasztet z marchwi i soczewicy Dziarskie Jarskie ZM Pekpol, pasztet z brokułami Dziarskie Jarskie ZM Pekpol, mieszanka sałat, mikro zioła i kiełki, marynowane warzywa, olej rzepakowy tłoczony na zimno

Dzień przed pieczeniem wymieszać w misce zakwas z 100 g mąki żytniej 2000 i 80 g wody. Naczynie przykryć i odstawić na 12 godzin lub całą noc. Następnego dnia dodać pozostałe składniki i ponownie odstawić na 8 godzin. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować i smażyć na suchej patelni aż się zarumienią.

Gotowe podpłomyki posmarować pasztetami, dodać sałaty, kiszone warzywa, całość skropić olejem.