Strona główna Uroda ODMŁADZANIE KWASAMI OWOCOWYMI

ODMŁADZANIE KWASAMI OWOCOWYMI

79
0
PODZIEL SIĘ

Kwasy owocowe, czyli AHA, korygują wszystkie wady skóry związane z jej starzeniem się. Oprócz właściwości nawilżających, uruchamiają one cały proces chemiczny, który przyspiesza odnowę komórek i regeneruje skórę.

W ostatecznym rozrachunku elastyczność skóry jest wzmocniona, skóra szorstka staje delikatna, a wszystkie niedoskonałości znikają. Możemy w widoczny sposób pomniejszyć wielkie problemy skóry: plamy spowodowane wiekiem, zmarszczki pod warunkiem, że będziemy regularnie stosować kwasy owocowe.

Cząsteczki kwasów owocowych są różnych wielkości, a więc przenikają one w różnym stopniu w głąb skóry. Im drobniejsze cząsteczki, tym głębiej wnikają w skórę. Ale niekoniecznie te kwasy, które przenikają głęboko, są najskuteczniejsze.

Każdy kwas działa w sposób specyficzny na różnych warstwach skóry, stąd należy połączyć wiele kwasów w jednym produkcie, aby uzyskać optymalną jego skuteczność.

Aby zabiegi naprawdę były wartościowe, należy łączyć zabiegi kosmetyczne w gabinecie kosmetycznym ze stosowaniem podtrzymującym kwasów w pielęgnacji domowej.

Kuracja kwasowa polega zazwyczaj na wykonaniu pięciu zabiegów w odstępach tygodniowych, z których jeden seans jest przygotowawczy, polega on na ocenie stanu skóry, w celu ustalenia rodzaju kwasu. Już po pierwszym zastosowaniu preparatu z kwasem, następuje poprawa w wyglądzie skóry. Doprowadzenie zaplanowanego cyklu zabiegów, poprawia stan skóry na dłuższy okres.

Kwasy używane w gabinecie kosmetycznym posiadają większą siłę działania niż te dostępne w handlu. Użycie kwasów owocowych wymaga wiedzy i doświadczenia, aby skóra nie doznała uszczerbku.

Skuteczność produktów zależy całkowicie od procentowej zawartości kwasów. Dlatego kosmetyczki posiadają odpowiednie przygotowanie pod kątem użycia produktów silniejszych. Ponadto, stosowanie produktów na bazie kwasów owocowych w gabinecie, jest częścią składową leczenia ustalonego pod kątem typu cery.

Kończąca się lato to najlepsza pora na stosowanie kwasów owocowych.

Hanna Kasztelan

fot.pixabay