Strona główna Kuchnia Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur

Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur

109
0
PODZIEL SIĘ

200g kaszy bulgur (np. marki Halina BIO), 500g wołowiny mielonej, 1 cebula drobno posiekana, 2 łyżeczki kuminu w całości,1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki, 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry, 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki, 1 łyżka startego imbiru, 3 ząbki czosnku drobno, posiekane, sól, pieprz

Składniki na sos: 2 puszki krojonych pomidorów, 1 cebula drobno posiekana, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka posiekanej kolendry, 1 garść drobnej zielonej papryki.

Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszku i sól. Dodajemy pulpety i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.   Na osobnej patelni przygotowujemy zielone papryczki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy papryczki aż lekko zmiękną i nabiorą koloru. Połowę dodajemy do sosu i dusiły jeszcze 10 minut.