Strona główna Kuchnia Zapiekane parówki z warzywami

Zapiekane parówki z warzywami

150
0
PODZIEL SIĘ

6 parówek Paryżanek ZM Pekpol, 2 pomidory, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 2 bataty, 1 cukinia, 3 marchewki, 2 cebule, 4 ziemniaki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 1 chili drobno posiekane, 3 ząbki czosnku drobno posiekanego, 5 łyżek oliwy, sól i pieprz

Ziemniaki, marchewki i bataty obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Cukinie pokroić w 2 cm plastry. Papryki pokroić w 2 cm kostkę. Pomidory przekroić na pół. Z natki, rozmarynu, chili, czosnku i oliwy przygotować marynatę. Wszystkie składniki poza paryżankami przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z marynatą. Doprawić całość solą i pieprzem. Zapiekać w temperaturze 180°C przez 30 minut. Do zapiekanych warzyw dodać paryżanki i całość zapiekać kolejne 15 minut.