Strona główna Kuchnia Koreański kurczak z ryżem

Koreański kurczak z ryżem

193
0
PODZIEL SIĘ

2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta), 1 brokuł, 200g piersi z kurczaka, 1 szklanka mleka, 1 ząbek czosnku drobno posiekanego, 1 łyżka startego korzenia imbiru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka wina ryżowego, 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, olej do smażenia

Sos: 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 3 łyżki ketchupu, 3 łyżki wina ryżowego, 2 ząbki czosnku starte na tarce, 2 cm imbiru startego na tarce, 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego, 3 łyżki miodu, 2 łyżeczki oleju sezamowego, szczypta pieprzu, sezam do posypania

Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z mlekiem czosnkiem, imbirem, solą i winem. Odstawić do lodówki na 2 godziny do zamarynowania. Wszystkie składniki na sos połączyć i podgrzewać w rondelku aż zgęstnieją. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotować brokuł na parze. Z kurczaka odlać mleko, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim oleju. Przełożyć do rondelka z sosem i dokładnie wymieszać. Obsypać prażonym sezamem i podawać z ryżem i brokułami.