Strona główna Kuchnia Letni burger z ciecierzycy

Letni burger z ciecierzycy

60
0
PODZIEL SIĘ

Falafel: 250g ciecierzycy (np. marki Halina), 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 garść świeżej natki kolendry, 1 garść świeżej natki pietruszki, 150g tahini, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, olej do głębokiego smażenia

Sos tahini: 150g tahini, 100g wody, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki soku z cytryny, sól

Dodatki: bułka do burgerów, cebula, ogórek, sałata, hummus, sos tahini

Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Odsączamy i mielimy dwukrotnie ze wszystkimi składnikami w maszynce do mielenia mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Blendujemy wszystkie składniki na sos Tahini. Bułkę kroimy na pół, cebulę i ogórek w plastry. W małym rondelku rozgrzewamy olej. Formujemy z masy z ciecierzycy burgery i smażymy aż będą złoto -brązowe i suche w środku. Przekładamy bułki humusem, sałatą, cebulą, ogórkiem, falafelem i polewamy całość sosem tahini.