Strona główna Kuchnia Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

82
0
PODZIEL SIĘ

20 dkg jarmużu, 10 dkg świeżego szpinaku, 10 dkg namoczonych daktyli, 25 dkg boczku Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, 4 jajka ugotowane na twardo (lub 8 przepiórczych), garść kiełków, np. słonecznika, garść pestek słonecznika, 2 łyżki soku z limonki, 8 łyżek oliwy z oliwek, sól morska, świeżo mielony pieprz

Oddziel listki jarmużu od grubych łodyg i zalej wrzątkiem, odcedź po minucie. Dodaj umyty szpinak (jeśli ma długie łodyżki – oderwij je od listków). Pokrój daktyle. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, aż stanie się chrupiący. Upraż na suchej patelni pestki słonecznika. Pokrój jajka na małe kawałki. Dodaj do sałatki wszystkie składniki: daktyle, boczek, pestki, jajka. Przed podaniem polej sałatkę sosem winegret (sok z limonki, oliwa, sól i pieprz) i posyp kiełkami.