Strona główna Kuchnia Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille

Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille

125
0
PODZIEL SIĘ

Klopsiki; 200g czerwonej soczewicy (np. marki Halina), 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 opakowanie szpinaku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 4 łyżki mąki z ciecierzycy, sól i pieprz, oliwa

Ratatouille:1 czerwona papryka pokrojona w kostkę, 1 mała cukinia pokrojona w kostkę, 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę, 1 pomidor pokrojony w kostkę, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka czerwonego octu winnego, suszony tymianek, sól i pieprz, oliwa

Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii, 1 łyżka świeżego posiekanego oregano, sól i pieprz, oliwa

Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i szpinak, smażyć przez kolejne 2 minuty aż szpinak zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki klopsików. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodać więcej mąki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku w 180C przez 30 minut. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać cukinię i czosnek, i smażyć przez kolejne 2 minuty na koniec dodać pomidory, ocet, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki sosu, poza ziołami, podgrzać w rondelku i gotować przez 5 minut. Zblendować i dodać zioła Klopsiki podawać z ratatouille i sosem pomidorowym. Smacznego!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułOdbierają śmieci kiedy chcą
Następny artykułPORADY AWARYJNE