Strona główna Kuchnia Tagliatelle z pesto z rukoli

Tagliatelle z pesto z rukoli

91
0
PODZIEL SIĘ

250 g makaronu tagliatelle, 100 g Rukoli mytej marki Eisberg, 3 łyżki parmezanu, 60 g orzeszków piniowych, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny

Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle, ile podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać.

Z opakowania rukoli wyciągnąć kilka listków do dekoracji. Resztę przełożyć do wysokiego naczynia np. miski i zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Makaron przełożyć do pustego garnka, w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podzielić na 2 porcje, udekorować na talerzu listkami rukoli i posypać orzeszkami. Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.