Strona główna Kuchnia Smażony ryż sinangag

Smażony ryż sinangag

234
0
PODZIEL SIĘ

2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta), 8 ząbków czosnku, 1 pęczek szczypiorku, 2 małe papryczki chilli, 2 łyżki octu, 4 łyżki oleju, 3 jajka, sól i pieprz

Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia. Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku. Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet. Nałożyć jajka i podawać na ciepło. Smacznego!